Ne-am trezit devreme, hotărâți să mai explorăm o porțiune de lac. Să străbatem porțiuni cât mai mari de gheață, de multe ori acoperite cu zăpadă, devenise rutina noastră zilnică. Ne obișnuisem cu ea atât de mult încât am decis să traversăm Baikalul de pe coasta de vest pe cea de est și înapoi.

Am ajuns în Khakusy, o mică așezare de pe coasta de est, pe un traseu brăzdat de urme de dubițele care transportă alimente către localitățile izolate de vânt pe timpul iernii. Astfel, Baikalul este ca un organism viu pe care nu doar gheața este în continuă transformare, ci și suprafața sa.

Pe alocuri înaintam cu o viteză de 50 km/h, iar experiența am putut-o surprinde foarte bine cu ajutorul camerei GoPro Hero 6 atașate de mânerul stabilizator de la GoPro. Zdruncinăturile le-am simțit doar noi, nu și imaginile din videoclipuri, șocant de bine stabilizate, după cum am avut de multe ori ocazia să ne convingem.

La fel de șocați am fost și când, după toată aventura zilei, am găsit localitatea Khakusy, aproape părăsită. (- imagine port înghețat) Zeci de minute ne-am plimbat pe aleile pădurii populate de pensiuni, localuri sau chiar case de vacanță complet goale.

Aflasem că undeva, în inima pădurii, ar fi niște izvoare termale, așa că am decis că merită să ne afundăm în căutarea lor, ca însetații prin deșert. După o săptămână pe Baikal, cele 30-40°C ale apei ne-au dus direct cu gândul la mare. Poate doar trecerea dintre bazine sau aruncatul în zăpadă să îți mai amintească faptul că ești în inima Siberiei, în mijlocul iernii.

Am stat în bazine până când am simțit că ni se desprinde pielea, dar cu toată durerea în suflet, a trebuit să ne întoarcem la Severobaikalsk, să lăsăm motoarele în garajul din care urma ca la vară să fie duse înapoi în Irkutsk, pe drumuri rutiere și forestiere, când vremea avea să permită.

Noi ne-am întors în punctul de plecare cu trenul transsiberian care ne-a fost adăpost timp de 2 nopți și o zi. 20 oameni din multe colțuri ale lumii (fără britanicii James și Steve care au rămas în urmă, pentru că nu aveau pașapoartele la ei), la clasa a 3-a, în același vagon alături de 40 de ruși care nu erau neapărat la fel de puși pe vorbă și distracție ca noi, după mai bine de-o săptămână pe Baikalul înghețat. (link album).

Acum, că ai aflat toată povestea aventurii, uite și cum a arătat în statisticile înregistrate cu ajutorul celor 2 fitbit iconic pe care le-am avut cu noi în tot acest timp – fitbit stats.