Ambarcațiunea cu văsle SAGA, avănd planificat voiajul de la Portimao (Portugalia) la Miami (Florida) cu escală in Havana (Cuba), cu plecare programată la debut de februarie 2018, se află de vineri, 23 februarie, in Las Palmas, Gran Canaria, la 1,100 km de start.

Echipajul a decis sa facă această escală pentru reparații la desalinizator (echipamentul ce produce apă potabilă), ambarcațiunea va suferi in perioada imediat urmatoare si alte intervenții ce vor dura peste două saptamani, urmand ca ulterior barca sa iasă in probe.

Date fiind aceste intarzieri, care se adaugă la cea de aproximativ o săptamană de la start, analizând impactul asupra programului de familie si asupra proiectelor personale, Alex a realizat că, din pacate, nu poate continua acest proiect.

Obiectivul principal, si anume lărgirea si fundamentarea experienței de vaslit, a fost atins in foarte mare măsură. Alex regreta despărțirea de o echipa disciplinată, cu un caracter dârz și deschis, cu o pregatire fizică de excepție și cunostințe vaste de navigație și le mulțumește înca o dată fiecaruia: Edmund, Jakup, Jogvan, Isaac, Niclas.

Alex este profund recunoscator familiei si prietenilor (sprijinul lor reprezentând o componentă importantă) precum si celor ce au susținut acest proiect (Musette, CGS Romania, Trimus, Marsh, Merinito și o serie de persoane fizice) si a cauzei Magicamp.

Realitatea TV

ProTV

Componenta caritabila

Consideram că MagiCAMP si cauza copiilor cu afectiuni oncologice merita sustinute.

Drept urmare, ca si in provocarile anterioare, vom face o campanie de fundraising pentru MagiCAMP si vom promova activitatile acestora.

Alatura-te si tu actiunii noastre! Utilizeaza WowApp si selecteaza MagiCAMP drept cauza caritabila sustinuta.  Astfel, in fiecare zi, vei putea sa sustii MagiCAMP foarte simplu. 

MagicCAMP
Today Rowing The Atlantic

Primul român care traversează Oceanul Atlantic vâslind, de la un continent la altul.

Alex Dumbrava (41 ani) pornește la începutul lunii februarie în traversarea Oceanului Atlantic într-o ambarcațiune cu vâsle, făcând parte dintr-un echipaj internațional. Alături de patru feroezi și un neozeelandez va străbate peste 8,000 de km vâslind fără oprire, în schimburi de două ore, din sudul Portugaliei până în Miami, Florida, trecând și prin Cuba. Durata estimată de traversare este de 60 de zile.

Fost handbalist și practicant de judo, Alex a participat la diverse competiții de alergare și triatloane și, împreună cu familia, are o viata activă incluzând activități de înot, alergare, bicicletă, schi și drumeții. Din vara anului 2016 se antrenează pentru traversarea Oceanului Atlantic, având program de exerciții fizice la sală aproape în fiecare zi și în weekenduri pe apa, într-o barcă specială. Antrenamentele pe apă au culminat cu traversarea Marii Negre, în iunie 2017, când a plecat de la Mangalia la Batumi, Georgia, alături de alți 4 români. În paralel cu antrenamentele pe care le face, Alex planifică împreună de alți 3 foști sportivi de performanță (Vlad, fost rugbist, Bogdan, voleibalist și Mihai, canotor) traversarea unui ocean și dezvoltarea de evenimente care să-i încurajeze pe cei din jur să facă mișcare, să își provoace limitele și să încerce activități noi, așa cum este și vâslitul oceanic pentru mulți dintre noi.

În timpul pregătirilor, Alex a fost abordat de către un echipaj din Insulele Feroe ce își căuta un partener pentru expediția pe care o planificau pentru data de 5 Februarie 2018. Considerând a fi un exercițiu foarte bun pentru expedițiile viitoare, a decis foarte repede că se va urca în barcă cu aceștia chiar dacă îi va cunoaște până la start doar prin intermediul rețelelor de socializare. Dat fiind intervalul scurt de timp, a decis să își vândă mașina pentru a finanța parțial această inițiativă și în paralel să lanseze o campanie de strangere de fonduri cu ajutorul colegului de proiect, Vlad.

Prima traversare a Oceanului Atlantic într-o ambarcațiune cu vâsle a fost și prima traversare a unui ocean și a fost dusă la bun sfârșit de doi norvegieni, acum 121 ani, în 55 zile, pe o rută nordică, din SUA în Insulele britanice Scilly. Recordul a rezistat până în epoca modernă, fiind doborât, printre alții, de Leven Brown (UK) și Livar Nysted (Insulele Feroe) alături de alți doi coechipieri în anul 2010.

Vâslitul oceanic reprezintă unul dintre cele mai dure sporturi, fiind o combinație de efort fizic, navigație, aptitudini de supraviețuire, abilități interumane, spirit de echipă, disciplină și putere mentală, dar și datorită caracterului repetitiv al activităților, al stresului cauzat de monotonie și mediu, și al interacțiunilor dintre membrii echipajului. Echipajul vâslește continuu, de regulă în schimburi de două ore, iar în timpul de odihnă trebuie să pregătească mâncarea, să mănânce, să se spele, să navigheze, să repare barca și echipamentele, după caz. Fiecare consumă în jur de 8,000-10,000 de calorii pe zi, obținute din mâncarea specială de expediție (deshidratată și reconstituită pe loc cu apă caldă sau fierbinte). Apa potabilă este obținută cu ajutorul unui desalinizator, care pompează apa de mare prin niște membrane și o separă de sare și impurități.

Pe parcursul expediției membrii echipajului trebuie să facă față nu doar efortului fizic cât și, condițiilor specifice traiului într-un spațiu mic și limitat, furtunilor, deshidratării, monotoniei alimentare, provocărilor tehnice și rănirilor – bășici, bătături, iritații și chiar lovituri/ leziuni. Orice situație trebuie rezolvată prin mijloace proprii, neexistând ambarcațiuni de asistență sau echipe de suport.

Ambarcatiunea este una speciala, de 13 metri lungime, cu trei posturi de vaslit si cabine la prova si la pupa. Este proiectata astfel incat sa revina in caz ca se rastoarna si este echipata atat cu mijloace de salvare si localizare cat si cu tehnologie moderna de navigatie si comunicare. Barcile de vaslit oceanic sunt realizate din materiale moderne, usoare (fibra de sticla, carbon) de catre fabricanti dedicati acestui domeniu, in procesul de proiectare si fabricare fiind implicate persoane ce au traversat deja oceane si au cunostinte si experienta in domeniu. Barca folosita in aceasta expeditie este fabricata de Rossiter, dupa un proiect al Bosgraaf Yacht Design, cei care au proiectat Sara G si Avalon, ambarcatiuni ce au stabilit recorduri de traversare in Oceanul Atlantic, Oceanul Indian si Marea Tasmaniei.

Acest eveniment este o ocazie pentru România de a avea un reprezentant în prima echipă ce traversează Atlanticul din Europa în SUA.

Alex Dumbrava
Alex DumbravaOcean Rower in Rowing The Atlantic