Dimineata a inceput cu un espresso! Multumim  Mario! Ma saturasem pana peste cap de 3 in 1. La 11:00 vasul a ajuns in port. Bucurie mare! Degeaba, distinsul personal portuar din Turkmenbashi sarbatorea si portul era inchis.

A urmat o etapa de socializare cu personalul de la bordul ferry-ului. In special cu Samir, un personaj foarte interesant care teoretic era radio chief (avea in responsabilitate comunicatiile). In teorie aveam sa descoperim faptul ca pasapoartele noastre au ajuns la el si stia absolut toate informatiile despre noi. Cu toate ca intial ne-am ingrijorat in legatura cu aceste aspecte, ulterior am realizat ca oricum nu aveau sa ne lase sa intram in Turkmenistam fara sa stie si ce am mancat de cand am plecat din Romania.

A urmat o sesiune de pescuit cu Samir, asa ca pot pune pe checklist si faptul ca am pescuit in marea Caspica. Am avut discutii legate de modu in care toate vapoarele ajung in marea Caspica in conditiile in care aceasta este un „lac mai mare” fara a comunica cu alte mari / oceane decat prin cateva canale.

Intr-un final, dupa multe ore de agonie in soarele puternic, am acostat pe la 20:00. Au mai urmat inca vreo doua ore in care acelasi personal a venit sa serveasca masa pe vas. Apoi au servit masa si pe vasul vecin. Normal, doar nu-i costa nimic. Mancati baieti! Intr-un final am coborat masinutele de pe vas. Alte ore de asteptare, generate probabil de somnul de dupa masa. Gata! Incepem formalitatile de intrare in tara.

Ghiseul 1 – iti ia pasaportul si te trimite la ghiseul 2 sa platesti prima taxa.

Ghiseul 2 – platesti taxa de $ 12 / persoana pentru formalitatile de intrare in tara si te trimite la ghiseul 1.

Ghiseul 1 – opereaza ceva intr-un calculator pret de vreo 10 minute si te trimite la Ghiseul 3 pentru a declara traseul.

Ghiseul 3 – 3 angajati scriu simultan datele tale din pasaport si talon in trei registrii separati completand vreo 3/4 formulare;

Ghiseul 4 – Veterinarul. Pe un formular de la Ghiseul 3, veterniarul pune o viza si te trimite la 5.

Ghiseul 5 – alta stampila si esti trimis la ghiseul 6 care e intr-o alta cladire.

Ghiseul 6 – mai completeaza un registru si esti trimis la 7

Ghiseul 7 – iti da un formular si te trimite inapoi la ghiseul 2 pentru a plati o alta taxa;

Ghiseul 2 – platesti $ 170 si te trimite inapoi la ghiseul 7 pentru a face dovada platii;

Ghiseul 7 – completeaza un formular si te mai pune sa platesti o taxa de $ 2.

Ghiseul 8 – completezi o declaratie in care spui ce aduci in tara si esti trimis la 9;

Ghiseul 9 – un alt formular in doua exemplare cu care esti trimis la 10;

Ghiseul 10 – mai pune o stampila si te intorci la 8;

Ghiseul 8 – pastreaza una dintre copii si urmeaza sa iesi afara sa ti se inspecteze masina;

Inspectarea masinii e din fericire un proces sumar, probabil ca s-au saturat de noi. Noi cu siguranta ne-am saturat de ei 🙂 Trebuia sa fim departe acum.

Vi se pare un proces complicat? Acum ganditi-va ca trebuie sa treceti prin asta de la ora 00:00 la ora 04:00 stiind ca dupa aceste porti asteapta Turkmenistanul … un loc despre care doar am auzit povesti, povesti pe care ne dorim sa le descoperim cu drag. De fapt speram sa descoperim alte povesti pentru ca ceea ce am auzit cat am stat in vama i-a facut pe colegii nostri de vas sa decida sa plece dimineata la 10:00 intr-un convoi, cu un localnic in fata lor care sa ii protejeze de teribilii politisti si de gropile adanci. Si nu doar atat, spun unii ca sunt multe camile care zburda pe sosea, incercand sa atraga soferii intr-un joc de-a ratele si vanatorii.

In sfarsit….trebuie sa recunoastem ca oamenii astia din vama, desi cu creierele spalate si prinsi in birocratia lor imposibila, s-au purtat foarte frumos cu noi ba chiar ne-au promis ca putem sa mancam ceva cu ei la McDonald’s-ul din Turkmenbashi (sa va mai spunem ca nu exista McDonald’s in Turkmenbashi? :)) )

La 05:00 ne-am oprit in prima benzinarie sa alimentam si aveam sa descoperim ca nu reusim sa intelegem cat avem de platit pe benzina …anyway, ne urcam in Yurty cu destinatia Ashgabat.