Prima traversare oceanica intr-o ambarcatiune cu vasle a fost realizata cu mai bine de 120 de ani in urma, in 1896. Doi norvegieni de origine americana, Frans Samuelsen si George Harbo, au raspuns provocarii “publisher”-ului/ editorului revistei “National Police Gazette”, de a traversa Atlanticul vaslind – se zice ca pentru un premiu substantial, 10,000USD ai vremii, o suma importanta pe atunci.

Frans Samuelsen George Harbo

Cei doi si-au folosit banii economisiti pentru a construi si a pregati o barca din lemn de stejar si toate cele necesare expeditiei. Au gandit inclusiv un sistem de manere de-a lungul barcii pentru a o putea intoarce in cazul unei rasturnari. Au plecat din New York in data de 6 iunie si au ajuns in Scilly Islands 55 de zile mai tarziu. Pentru navigatie au folosit un sextant, o busola si hartile de la acea vreme. Performanta lor a rezistat 114 ani, pana in 2010, cand pe aceeasi ruta nordica, de la vest la est, un echipaj condus de Leven Brown, format din Don Lennox, Ray Carroll si Livar Nysted, a reusit traversarea in 43 de zile si 21 de minute, intr-o ambarcatiune numita Artemis Investments. In ciuda acestei performante, recordul pentru o ambarcatiune de doi vaslasi ramane al celor doi norvegieni.

  • Ramanand in Norvegia, alti patru barbati au mai reusit traversarea Atlanticului pana in prezent:
  • Stein Hoff si Arvid Bensen, in 1977, parcurgand distanta dintre Tenerife si Barbados in 68 de zile;
  • Stein Hoff, de aceasta data solo, in 2002, intre Lisabona si Guyana, in 96 zile;
  • Emil Eide Ericksen si Trond Bratland in 2011, in 59 de zile, din La Gomera in Barbados;
  • Primul echipaj feminin, Rowegians, format din Sophie Stabell (skipper), Hege Svendsberget si surorile Camilla si Cornelia Bull, a reusit traversarea Atlanticului intre La Gomera si Antigua in 2017, in cadrul cursei Talisker Whiskey Atlantic Challenge, in 36 zile.